Studiu Ensight: Analiza pietei bancare pentru ECE si RomaniaEnsight Management Consulting prezinta rezultatele ultimului studiu al pietei bancare in Europa Centrala si de Est si Romania, cu date complete pentru anul 2011 si informatii la zi pentru Romania. Analiza face referire la urmatoarele tari: Polonia, Cehia, Ungaria, Romania, Slovacia, Croatia, Slovenia si Bulgaria, Serbia, Albania si Bosnia-Herzegovina.

 Analiza pietei bancare interpreteaza tendintele si factorii care au influentat piata bancara in 2011 si 2012 in comparatie cu anii anteriori, dar si tendintele si perspectivele pentru anul 2013 si anii urmatori.   

 Similar anilor 2009 si 2010, totalul activelor bancare din ECE a avut o tendinta generala pozitiva in 2011, cu o valoare mai mare. Romania si-a mentinut a patra pozitie pe piata bancara din ECE, fiind totusi peste media zonei pentru prima data in ultimii trei ani.

Pentru al doilea an consecutiv, tendinta de crestere a fost determinata in principal de Polonia, alte tari avand mai degraba o crestere mica in ceea ce priveste activele bancare.

Media ECE a raportului credite/depozite si-a oprit tendinta puternica de crestere, scazand in anumite tari, in timp ce pentru majoritatea tarilor este inca supraunitara.

De asemenea, in ceea ce priveste gradul de utilizare a cardurilor, Romania, Bulgaria si Slovenia inregistreaza cele mai mici valori pe locuitor ale tranzactiilor efectuate prin card dintre tarile ECE.

In Romania, activitatea bancara moderata a continuat si in 2012 dupa cum arata evolutia activelor totale nete.

De asemenea, totalul imprumuturilor bancare si-a continuat cresterea moderata in 2012.  Valoarea totala a depozitelor bancare atrase de sistemul bancar roman in anul 2012 a continuat sa creasca, desi cu o rata mica, ceea ce indica tendinta continua a populatiei de a economisi.

Imprumuturile catre sectorul public si-au mentinut o pondere mare in totalul imprumuturilor acordate in Romania, o valoare aproape dubla fata de perioada premergatoare crizei economice.

Contrar tendintei de anul trecut, atat numarul total al cardurilor valide, cat si valoarea tranzactiilor cu cardul au scazut in 2012. Mai mult, creditele neperformante au continuat tendinta de crestere in 2012, conducand la o calitate in scadere a portofoliilor de credite bancare.

In Q1 din 2012, sistemul bancar a fost profitabil per ansamblu, desi doar 25 din cele 41 de banci prezente in Romania au fost efectiv profitabile. In iunie 2012, schimbarile erau relativ mici printre primii zece jucatori din piata, luand in calcul activele totale nete: BCR si BRD raman cei mai mari jucatori in functie de cota de piata cu o scadere mica pentru ambele banci fata de cota de piata din 2011. CEC Bank a revenit in primele trei banci din Romania, depasind Banca Transilvania.

In ceea ce priveste tendintele din sectorul bancar roman, este foarte probabil sa vedem o crestere a creditelor acordate companiilor, alaturi de o crestere a interesului pentru fondurile UE care cofinanteaza si mentin o calitate generala ridicata a clientilor. Apoi, din cauza costurilor mari si a fondurilor din ce in ce mai mici, vom putea vedea o schimbare a mediului competitiv si un control continuu al costurilor. Acest ultim factor va duce la optimizarea retelei de unitati bancare si, mai apoi, la dezvoltarea si imbunatatirea canalelor alternative de distributie pentru a substitui reateaua clasica de unitati bancare.

Nota: In momentul redactarii studiului de fata, date oficiale privind evolutia pietei de asigurari in anul 2012 sunt inca in curs de comunicare. Analiza si tendintele formulate au fost realizate pe baza datelor publicate pana in luna decembrie 2012. Pe masura ce alte informatii oficiale vor fi publicate, studiul va fi actualizat.

 Despre Ensight Management Consulting:

Ensight Management Consulting este liderul local pe piata romaneasca de consultanta in management, raportat la cifra de afaceri si numarul echipei de consultanti. Ensight are o echipa de management multinationala cu o vasta experienta, implicata in proiecte ample de transformare in numeroase industrii, atat la nivel strategic si tactic, cat si operational.

www.ensight.ro

 Pentru mai multe informatii, va rugam sa ne contactati:

Cristina Rusu

PR & Communication Responsible

Ensight Management Consulting

Mobile: +40 748 039071

E-mail: cristina.rusu@ensight.ro

Spune-ne parerea ta. COMENTEAZA!

Scrie un comentariu